Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från januari, 2017

Nio år och påverkad.

Gränsen mellan vacker kvinna och slampa är hårfin.
Det räcker med ett klädesplagg för att fullborda förvandlingen.
Vart den gränsen går är svårt för en nioårig tjej att veta eftersom hon är ett barn.
Påverkade av internet, mobilappar och äldre vänner, placerar unga tjejer sina ideal på fel sida av gränsen. Att som förälder se dessa faktorer som försöker förvandla mitt barn, ja jag anser att min dotter på nio år är ett barn, till en ung vuxen är frustrerande.
Smink, utmanade kläder och duckface.
Mitt barn behöver inte bikini eller minimala kjolar. Mitt barn är vackert utan smink. Mitt barn ska vara ett barn. Tids nog kommer hon bli gammal nog att bestämma själv över sitt liv men just nu är det min plikt att låta henne vara det barn hon faktiskt är och hålla “s”lampan” släckt.





Om sanningen ska fram..

Innerst inne, i mitt undermedvetna, så visste jag att denna dagen skulle komma. Dagen då jag inser att vara grillnörd, med en släng av en liten rökfetish, inte är optimalt när man bor i lägenhet.




Efter att tänt upp min kamado för lite pizzagräddning gick det inte att förneka längre. Detta är ohållbart. Min ”lerkruka” har mest jobbat i låga temperaturer. Strax över 100 grader. Gärna med lite chunks av äppleträd eller körsbär. Det samlas mycket fett i grillen när den nästan enbart används för Low&Slow. Rengöring av en keramisk grill sker genom upphettning. Man bränner bort skiten helt enkelt. Nackdelen är att ryker. Det ryker som f-n!

Vid 150 grader börjar det ryka rejält. Ingen större fara men sikten försämras och enligt SMHIs varningssystem så är det en klass 1-varning. Vid 200 grader är sikten så dålig att det inte går att se ut genom fönstret för all rök. Jag måste släcka altanlampan för att överhuvud taget ha en chans att se grillen. Om ni har kört bil med helljuset tänt i tät di…

Vallhammra. Minnen från förr.

Min far skriver om sin uppväxt i Kortedala under -50 och 60-talet. Även om jag inte var med på den tiden när Jesus gick i kortbyxor så läser jag hans berättelse med ett leende på läpparna. Han skriver på ett kul, lite ironiskt sätt som gör berättelsen igenkännande.

http://bablog.adetoft.com/vi-som-satte-farg-pa-kortedala/

Jag funderar lite på min egna uppväxt på Ljungkullen i Sävedalen. Det finns en del att berätta även om den. Kanske ska jag ta efter min far och berätta om mina unga år på "Gunggården", "lillskogen" och Vallhamra Skola.

Jag får fundera ett tag på upplägg. Bara tanken om att gå tillbaka till den kravlösa tiden väcker minnen. Alla brännbollsturneringar på gården. Leka pangpang i P-däcket. Tant Andersson som kommer ut och säger till när vi gungar för högt. Pulka, snowracer och slalomskidor i backen ner mot torget. Ja det finns hur mycket som helst att berätta.


Jag sätter ingen deadline för det här. Det får växa fram. Men håll utkik!

Mvh Ade!

Baconlindad fläskfilé i Kamadon!

Då var det dags för sista delen av tre i min serie om det som grillades under Julledigheten. Naturligtvis handlar det om nyårsmiddagen.

Jag är ju lyckligt lottad som har en Kamado i min ägo. Men uppriktigt sagt så har den fört en tynande tillvaro på altanen.




Jag vet inte riktigt vad det beror på. Jag har fått för mig att den duger bäst till riktiga långkörare eller pizza. Att tända upp den för några burgare eller kotletter som går lika bra på klotgrillen känns inte motiverat. Kanske måste jag tänka om nu efter Nyårsgrillen.

Efter att ha lagt ut frågan i ett grillforum på Facebook “Vad ska jag ha min Kamado till?” så fick jag massor av tips. Ett av alla mer eller mindre intressanta svar på min fråga var att grilla direkt fast med lägre temperatur. En Kamado eldas ju med kol och temperaturregleringen är fantastisk. För att grilla indirekt används ju en platta (deflektor) för att avleda värmen. Jag tog till mig detta och testade.

Baconlindade fläskfiléer stod på menyn.



När jag hade fått en …

Spatchcock turkey på grillen!

Efter något år med utebliven kalkonmiddag tänkte jag och Maria sparka liv i denna välsmakande tradition. Det ÄR mycket jobb och planering med att hålla ett sällskap på ca 15 personer mätta och belåtna. Jag har full förståelse till dem som pausar traditionen.

Som sagt. Kalkon alltså. För mig är det då självklart att köra den ute på grillen. Det är inte lika självklart för min trolovade. För att råda bot på denna lilla fnurra så beslutade vi helt sonika att tillaga två kalkoner. En lite större i ugnen och en lite mindre som jag fick "leka" med ute på grillen.

Maria körde på med stekpåse, massor av fyllning och kryddor av olika slag.


Marias kalkon visade sig bli helt fantastisk. Allt göttigt stannar i stekpåsen och det finns ingen som fixar godare sås än Maria. Att Maria skulle lyckas med sin kalkon var väl ingen överraskning. Frågan de flesta ställde sig var hur jag skulle lyckas med min! Det var inte en lika självklar succé.

Jag vill redan nu varna känsliga läsare. Det kommer …

Skinkgrillning 2016

Som seden kräver så tändes grillen även detta år i Juletid. Den 23 december grillas Julskinkan och den 31 december grillas nyårsmiddagen. Det har dock tillkommit en meny som jag tror kan bli permanent och lagstadgad i mellandagarna. Kalkonmiddagen!

Det är alltså tre stora grillhändelser som jag tänker bryta ner i tre inlägg. Vi börjar med skinkan!

Att grilla sin skinka på grillen är faktiskt lättare än många tror. Med rätt grill och rätt teknik så är det inte svårare än att ta bilen och köpa en färdigkokt gris.

Jag har skrivit spaltmeter om snakemetoden och skinkgrillning så jag tänker inte gå in på detaljer. Klicka (här) för mer ingående information.


Det roliga med skinkgrillning 2016 var att min far lyckades ta sig ner från de djupa Hälsingeskogarna för att vara med om denna årets höjdpunkt. Dagen till ära hade jag två skinkor att grilla. Den ena fick gå i Webern och den andra var vigd åt min far och kamadogrillen.


Jag tror nog att farsan blev imponerad och tar med sig denna traditi…

Grilla med snakemetoden!

Det är många som höjer på ögonbrynen när jag säger att jag ska grilla stora köttstycken på grillen.  Hur fan gör du det? Bränner du inte köttet? Det går väl inte! För många är ”att grilla” en plåtburk med tre ben, en påse kol och 1 liter tändvätska. På detta slänger man någon färdigmarinerad kotlett eller flintastek.  Men sanningen är att det finns många metoder att använda sig av. Det viktigaste är att ha ett lock till grillen. Med locket förvandlar du din grill till en ugn.  Den vanligaste och mest kända måste vara ”direkt”. Du grillar korv, tunna kotletter med mera direkt över glöden. Med metoden ”indirekt” så öppnar sig en helt ny värld för den nyfikne. Köttet ligger vid sidan av glöden. Det enklaste är att ha en så kallad brikettkorg. Då koncentrerar du glöden till en liten yta som värmer upp grillen. Locket ser till att värmen håller sig inne. Fläskfilé, skinkstek, potatisgratäng, bakverk, pajer mm. Det är endast fantasin som sätter gränser.  Idag körde jag en hel Julskinka på kna…