Är vi alla alkoholister?

Det märks att det är helg. För mig är det tröttheten som slår till. Jag är alltid tröttare på fredag eftermiddag än någon annan dag. Piggast är jag naturligtvis på måndag morgon. Jag tillhör ju den lilla skara som verkligen vilar under helgen.
Mina sociala flöden svämmar över av bilder på fulla vinglas, kylskåp fyllda med “fulöl”. Stämningen är hög.

Män postar bilder på tända grillar med fokus på en öppnad burk öl av den importerade sorten. Till denna grillbild finns en text där det beskrivs hur viktig den där ölen är. 

Den obligatoriska "grillölen".

Kvinnor postar bilder där de tillsammans med väninnor håller upp välfyllda vinglas. Även till dessa bilder på kvinnor i yngre medelåldern finns det en text som går ut på att det ska drickas vin och det är det som är viktigt för att verkligen ha kul.

Husvagnsägarna är helt i extas. Äntligen ska de ut på premiärturen till deras favoritcamping. Här hade det kunnat postats vackra vyer på omgivningarna men istället ser vi ett foto inifrån ett skumt förtält. På bordet står en “stödbensöl” till gubben och ett fyllt vinglas med en “Bag in box” i bakgrunden till tanten.
-Det här är livet! står det i texten.

Småbarnsföräldrar av den kvinnliga sorten som lyckats lura på sina föräldrar de skrikande avkommorna postar bilder på sina fötter, uppslängda i soffan med en filt dragen över benen. Det ligger en uppslagen bok i knät och i handen är det naturligtvis ett fyllt vinglas. “-Tack mamma. Nu ska det bara slappas.”
Yngre män går lite mer rakt på sak. -SUPA!

Alla söker en legitim anledning till att dricka alkohol. Varför? Måste vardagens tristess dövas med rusdrycker? Är vi alla alkoholister?

Under de senare åren har mitt bidrag till stadskassan minskat drastiskt. Jag köper väldigt sällan alkohol. I år har jag nog inte varit på Systembolget mer än en gång. Missförstå mig rätt nu mina vänner, jag dricker öl! Inte tal om något annat här inte men jag väljer alkoholfritt.

Alkoholfritt.

Japp, ni hörde rätt. Jag har snart plöjt igenom närbutikens skrala utbud av alkoholfria ölsorter. Det finns en del riktigt goda.

Varför väljer jag bort alkohol? Jo det finns några väl valda anledningar.

Nummer ett är faktiskt solklar. Jag blir jävligt dålig dagen efter. Det brukar faktiskt börja redan under kvällen. Det räcker med ett par starköl för att min baksmälla gör sig påmind i form av kraftig huvudvärk, risig kista och allmänt förvirrad. -Ska man inte kunna ta sig ett par starköl? Va?!

Nä. Det kan inte jag göra utan att ligga i soffan, ömklig i fosterställning för att på så sätt försöka driva ut det onda ur min annars så friska kropp.

Det eventuella roliga som en spritfest i goda vänners lag kan frambringa väger för mig väldigt tunt i jämförelse med att vakna pigg och kry för studsa upp som en möbelfjäder i ottan och äta en riktig smaskig frukost. Det var anledning nummer två.

En anledning god som någon är att jag har sett med egna ögon vad alkohol kan ställa till med. Mer behöver jag inte gå in på det ämnet. De allra flesta har sett alkoholens biverkningar.

Jag har själv postat mängder av just dessa bilder som jag beskriver tidigare. Varför vet jag inte. Det är ju ganska patetiskt när jag tänker efter. Jag ser hellre kattbilder i mitt flöde än tarvliga försök till att få mig att tro, att alkohol är vägen till lycka.

Mvh Ade.

Kommentarer

 1. Det är åldern. Jag är ett självklart exempel på det. Ju högre ålder jag uppnår ju lägre alkoholhalt blir det i glaset. Självklart kan jag njuta av en "virre" då och då, med betoning på EN! Det där med yrsel är helt enkelt inte intressant längre. Det är samma sak när jag väl befinner mig på "apoteket"då går kvalitet för kvantitet före alla dagar i veckan, om det så "bara" gäller öl jag köper hellre färre och finare öl än att köpa billigt och mängder. Och alkoholfritt, är det gott så är det oavsett alkoholhalt.

  SvaraRadera
 2. Jättebra inlägg! Det är precis som du skriver, det flesta tänker helg=alkohol. Lite skrämmande tycker jag också att man inte kan ha kul utan alkohol. Jag gjorde som dig för 1/2 år sedan. Ibland kan jag bli lite sugen, men inte på öl dock. Kanske för att jag är kvinna. Mitt sug är mer på likörer, favoriten var alltid Baylish. Numera klarar jag bara att snutta sakta på en 1/2 medicin mugg. Vad jag förstår har du magbesvär och det är samma här. Vid 27 år ålder var jag allvarligt sjuk i budspotsinflammation. Jag var tvungen att avstå alkohol i 5 år. Helst rådde läkaren att jag skulle förebli nykterist. Men i den åldern är det svårt. Så efter 5 år blev det några glas varje helg. Men för 2 år sedan började jag känna smärtor igen. Jag började minska till bara ett glas vin. Ganska snart klarade jag bara 1/2 glas. Nu har jag inte druckit vin på 1/2 år. Jag smuttade lite på manens glas i helgen. Men vad vidrigt äckligt det var med vin, Det finns många olika alkholfria
  viner. Jag har också testa finare must med olika smaker.

  SvaraRadera
 3. Underbar läsning

  SvaraRadera

Skicka en kommentar