En livslång lögn.

Det är tidigt 80-tal. Björn Borg sopar tennisbanan med sina konkurrenter. Ingemar Stenmark får sina medtävlande att se ut som rundningsmärken i pisten. Sverige vinner sitt första VM-guld i bandy -81. Miljöpartiet bildas även samma år.

Det är en era som i folkmun kallas för ”Det glada 80-talet”.

Vid denna tidpunkt landade det Rubiks Kub i det Adetoftska hemmet. Jag minns inte om det var en Julklapp eller födelsedagspresent men det är oväsentligt i denna berättelsen. Detta 3D-pussel är något av ett djävulens påfund. Helt omöjligt att klara om man inte vet hur man ska göra. En grabb som jag, i 10årsåldern och medelmåtta i skolan har inte en sportslig chans att lösa kuben.

Men jag hade flinka fingrar och farsan hade verktyg. Det var inga större problem för den händige att sprätta isär den förbannade kuben och sätta ihop den rätt. Det gick även att flytta runt de färgade klisterlapparna men här måste jag höja ett varningens finger. Det är väldigt lätt att få ett litet märke i varje klisterlapp som visar att här står inte allt rätt till.

Nu tror jag att min far genomskådade mitt lilla fusk. Jag minns faktiskt inte om det hela uppdagades och om det blev några konsekvenser för min skull.

Nu, ca 30 år senare fick min dotter en kub. En så kallad 2x2. Helt omöjlig att lösa.Det är nu som jag ger mig tusan på att knäcka denna lilla nöt. Men jag tänker inte fuska. På ett ärligt sätt vill jag ta reda på hur man löser kuben. Till skillnad från tidigt 80-tal så finns det idag något som heter YouTube. Tusentals videos med hur man löser kuben flimmrar förbi på skärmen. Haha! Jag är på G!

Nu visade det sig att det är faktiskt inte helt enkelt, även med en beskrivning, att vrida alla sidor rätt. Det tar sin lilla tid. Men jag är som besatt. Efter någon timme med nötande av dragserier så har jag en löst kub i min hand. Fantastiskt! Min dotter blandar och jag klarar den igen. Ett mirakel!

Livet går faktiskt vidare och det finns ”måsten” att utföra. Under ett besök i den lokala affären så pekade min son mot en hylla med lite leksaker. Jag stelnade till, tittade mig omkring misstänksamt och stegade med bestämda steg fram till hyllan. Där låg ”orginalet”! En 3x3 Rubiks kub. Jag måste ha den! 
 Sagt och gjort. Den landade i korgen. Väl hemma började åter min forskning på nätet om lösningar för denna kub.

Känslan när jag för femte gången löser kuben, efter att dottern har blandat och rört till den efter bästa förmåga, är fantastisk. Nästa gång jag träffar min far ska jag visa honom och kanske blir jag förlåten. 

Jag har levt med en lögn. 

Mvh Ade

Kommentarer

Skicka en kommentar