lördag 26 november 2016

Min korkek.

Det är alldeles tyst i lägenheten. Klockan är strax efter 06:00 på lördagsmorgonen. Grannarna har tystnat. Efter den festen så lär det vara några ömma huvuden i dag. Jag funderar snabbt på om jag ska ta och borra upp de två brandvarnarna i taket för att jävlas lite, men att göra det som hämnd för en liten fest är inte min stil. Lite ljud får man räkna med när man bor i lägenhet. Passar det inte så finns det billiga fastigheter på landet.



Kaffet är klart. Jag brer några mackor och knäpper på datorn. Detta är min stund på dygnet. Det är lugnet före stormen. Vi ska handla idag. Jag vet! Lördag en lönehelg är fantastiskt begåvat att ge sig iväg till närmsta köpcentrum. Men vi måste. Och vi har inte båttom. Liv har bestämt att vi ska kolla på film ikväll. Det är ingen film som lockar på den lokala biografen så vi går igenom utbudet på hyrfilmsfronten.

Nu är det slut på friden. De har vaknat och min bubbla är borta. I morgon är den tillbaka och jag sitter återigen inne i den.


måndag 7 november 2016

Pulled pork i en elgrill?

Tänk att en liten elgrill kan vara så komplett. Den är perfekt för den som inte ids hålla på med kol, gas eller briketter. Det måste finnas tusentals grillintresserade som bor där det finns begränsningar som eldningsförbud mm. Jag bor själv i lägenhet där det råder grillförbud med kol och gasol på balkongerna. Som tur är bor jag på bottenplan och kan således grilla på för fullt. Men i framtiden kan det mycket väl hända att det blir ett totalförbud för grillar på området pga brandrisken. Då är det läge att börja titta på elgrillar.

Jag har införskaffat en liten elgrill som är tänkt till att ha i husvagnen. Naturligtvis måste den testas till max. Det visar sig att det är en mycket kompetent grill som klarar av det mesta som en traditionell kolgrill fixar.

Det ultimata testet är väl ändå en riktig långkörare! Pulled Pork.





Ett perforerat fat av aluminium som leder värmen runt köttet och ett extra galler gör att du kan grilla indirekt i din elgrill. Riktig Low&Slow. Dock är röken ett problem vid så låg temperatur. Vid högre temperatur går det att få lite rök med hjälp av en röklåda som ställs rätt på gallret eller en liten påse av aluminiumfolie med flis. Det är naturligtvis en förutsättning att din elgrill har lock.





Fördelen med en elgrill som har ställbar termostat är att du kan, på ett kontrollerat sätt hålla precis den temp du vill. I detta fall ville jag ha ca 110° i grillen. Jag lade in en termometer för att testa lite olika lägen och för att hitta rätt läge på termostaten. En karré som ska förvandlas till Pulled Pork ska ju ligga på rätt länge. Typ 12-14 timmar. Vi vill nå en temp på ca 92° i köttet. Då smälter allt fett och ligament och köttet verkligen faller isär. 




Ta daa! Efter ca 12 timmar plingade det till och termometern visade 92°. Av med köttet och slå in det folie. Vila 30 minuter och dra isär köttet. MUMMA!

Jag körde en vanlig standardrubb och sprutade på en enkel mopsås en gång i timman under hela grilltiden. Det är fantastiskt gott!

Låt er inte skrämmas av elgrill. Och framför allt, skäms inte! Huvudsaken är att ni grillar och ölen smakar precis lika bra som den gör med en kolgrill.

Med vänlig hälsning, Ade.


söndag 6 november 2016

Välförtjänt.

I den värsta snöstormen i mannaminne har jag nu äntligen packat ihop utemöblerna. Det var ingen större fara för liv och lem ty min värnplikt gjordes med bravur i de sälla jaktmarkerna i Norrbottens djupa skogar.

Nu sitter jag i soffan med en nöjd min och ler åt min handlingskraft i denna svåra storm. Jag ska snart hugga in på dessa förträffliga mackor. Det är min belöning.

Det är en bra söndag.

Mvh Ade.

tisdag 1 november 2016

Under varje löv lurar en hundskit!

Det jag nu ska berätta för er hände en solig söndag, sent i oktober. Faktiskt så sent som för ett par dagar sedan. Min kära sambo och jag, min dotter och grannens hund Nisse, tänkte oss en härlig höstpromenad i den klena höstsolen för att på så sätt fylla på det allt jämnt sinande D-vitaminförrådet. Vi lämnade hemmets trygga vrå för en obestämd vandring i det vackra höstlandskapet. Moder natur kan verkligen göra, även den mest surmulne, hänförd med sin färgprakt.



Under vandringens gång predikade jag för min sambo och dotter, likt en nyfrälst predikar Guds ord, om vikten av att vakta vart man sätter ner fötterna, ty under det vackra färggranna täcket av nyfallna löv som pryder gräsytor i höstens sena timme, lurar också ofta hundskit. 
Min sambo fnös åt mina förmaningar och bannade mig när hon tyckte att jag överdrev min övertygelse om att det lurade träck från hundar under vart och ett av alla dessa löv. Jag bet ihop och koncentrerade mig på att hitta fina vinklar och motiv att fotografera.

Efter att ha sneddat över en gräsplätt i två snabba steg och åter vandrade på torr asfalt märkte jag efter ett par steg att något inte stod rätt till. Under min vänstra sko hängde flera löv med under promenaden. I mitt stilla sinne tänkte jag ”Nää det får inte vara sant!”



Men mina farhågor besannades. När jag sakta böjde bak benet för att således blotta sulan så uppdagades det hemska. Precis där jag satt ner min fot för bara några steg sedan, hade naturligtvis en byracka uträttat sitt tarv. 
Fy faan! 
Jag hade alltså trots mina förmaningar lyckats själv med konststycket att trampa i en hundskit. Hånad, bruten och skamsen lommade jag hemåt. Jag släpade min vänstra sko i gräs, jag plaskade i en vattenpöl och jag skrapade den emot allt som tillsynes kunde få min sko ren igen. Hela tiden påhejad av den skrattande pöbeln. 

Nästa gång det pratas om promenad så tänker jag hålla mig på asfalt, oavsett vad som händer!

Jag hatar hundskit!

Med vänlig hälsning, Ade