måndag 7 november 2016

Pulled pork i en elgrill?

Tänk att en liten elgrill kan vara så komplett. Den är perfekt för den som inte ids hålla på med kol, gas eller briketter. Det måste finnas tusentals grillintresserade som bor där det finns begränsningar som eldningsförbud mm. Jag bor själv i lägenhet där det råder grillförbud med kol och gasol på balkongerna. Som tur är bor jag på bottenplan och kan således grilla på för fullt. Men i framtiden kan det mycket väl hända att det blir ett totalförbud för grillar på området pga brandrisken. Då är det läge att börja titta på elgrillar.

Jag har införskaffat en liten elgrill som är tänkt till att ha i husvagnen. Naturligtvis måste den testas till max. Det visar sig att det är en mycket kompetent grill som klarar av det mesta som en traditionell kolgrill fixar.

Det ultimata testet är väl ändå en riktig långkörare! Pulled Pork.

Ett perforerat fat av aluminium som leder värmen runt köttet och ett extra galler gör att du kan grilla indirekt i din elgrill. Riktig Low&Slow. Dock är röken ett problem vid så låg temperatur. Vid högre temperatur går det att få lite rök med hjälp av en röklåda som ställs rätt på gallret eller en liten påse av aluminiumfolie med flis. Det är naturligtvis en förutsättning att din elgrill har lock.

Fördelen med en elgrill som har ställbar termostat är att du kan, på ett kontrollerat sätt hålla precis den temp du vill. I detta fall ville jag ha ca 110° i grillen. Jag lade in en termometer för att testa lite olika lägen och för att hitta rätt läge på termostaten. En karré som ska förvandlas till Pulled Pork ska ju ligga på rätt länge. Typ 12-14 timmar. Vi vill nå en temp på ca 92° i köttet. Då smälter allt fett och ligament och köttet verkligen faller isär. 
Ta daa! Efter ca 12 timmar plingade det till och termometern visade 92°. Av med köttet och slå in det folie. Vila 30 minuter och dra isär köttet. MUMMA!

Jag körde en vanlig standardrubb och sprutade på en enkel mopsås en gång i timman under hela grilltiden. Det är fantastiskt gott!

Låt er inte skrämmas av elgrill. Och framför allt, skäms inte! Huvudsaken är att ni grillar och ölen smakar precis lika bra som den gör med en kolgrill.

Med vänlig hälsning, Ade.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar